Gebruik van duurzame materialen

Het bouwen van een huis of ander soort pand kan op vele manieren duurzaam worden aangepakt. Niet alleen het ontwerp zelf kan worden geoptimaliseerd voor een laag energiegebruik, ook de keuze in materialen die worden gebruikt hebben een grote invloed op (onder andere) de CO2 voetafdruk van het uiteindelijke bouwwerk. Hieronder geven we je een lijst met duurzame materialen die je kan gebruiken bij het bouwen van een huis.

Herwonnen hout

Als je ontwerp veel hout bevat dan is het een goed idee om naar ‘tweedehands’ hout op zoek te gaan. Hergebruik van hout is goed voor de duurzaamheid, er hoeft immers geen nieuwe boom voor jouw bouwwerk omgezaagd te worden. Meestal wordt herwonnen hout uit bijvoorbeeld gesloopte panden zo bewerkt dat het er weer uitziet als nieuw. Een prima bron van duurzaam bouwmaterialen dus. Het geeft jouw huis net wat meer karakter dan dat je alles nieuw koopt.

Natuursteen

Natuursteen is (uiteraard) een natuurlijk bouwmateriaal. Deze steensoorten kunnen relatief eenvoudig gewonnen worden zonder een al te grote impact op het milieu. Natuursteen kan ook hergebruikt worden waardoor het ook in een volgend leven nog nuttig kan zijn. En vaak ziet het er nog mooi uit ook!

Gerecycled metaal

De meeste metalen worden gewonnen door mijnbouw, maar als je kiest voor gerecycled metaal zoals aluminium, koper en ijzer in je ontwerp dan help je juist mee met het verduurzamen van deze grondstoffen. Er zijn veel initatieven die oude metalen aanbieden voor de verkoop. Zo ook bij KH metals, bekijk de website voor onder andere de prijzen van koper.