Hoe kan een bouwtechnische keuring je helpen om geld te besparen?

Framing home unfinished wood building or a house under construction

De kans is ongelofelijk groot dat je al eens hebt gehoord over de bouwtechnische keuring. Eigenlijk moet iedereen zich bewust zijn van het bestaan van deze keuring wanneer men ervoor wil kiezen om vastgoed te kopen. Op het ogenblik dat deze keuring niet wordt uitgevoerd betekent dat eigenlijk dat je als het ware een sprong in het diepe gaat wagen. Je gaat namelijk over tot het kopen van vastgoed waarvan je niet weet in welke staat ze zich precies bevindt. Natuurlijk zal je zelf wel al eens door het pand hebben gelopen, maar wellicht ontbreekt het je aan de nodige kennis om echt grondig vaststellingen te kunnen doen. Door het inschakelen van een inspecteur weet je precies met welke mogelijke extra kosten je nog rekening zal moeten houden.

1.) Een bouwtechnische keuring geeft je een goed beeld van de staat van het pand

In eerste instantie is het zo dat bij het uitvoeren van een bouwtechnische keuring de focus komt te liggen op de staat waar het pand over beschikt. Tijdens een visuele controle worden verschillende onderdelen van de woning dan ook grondig gecontroleerd. Daarbij wordt er speciale aandacht besteed aan bijvoorbeeld voorkomende vochtproblemen. Dat is echter niet alles. Wat namelijk bovendien ook te denken van de staat van het sanitair en de elektriciteit? Dit zijn stuk voor stuk belangrijke onderdelen van het pand waar je beslist de nodige aandacht aan zal willen geven. 

Tijdens een bouwtechnische keuring wordt er ook een complete controle van de woning uitgevoerd. Dit mag dan nog een louter en alleen visuele controle zijn, ze zorgt er in de praktijk wel voor dat heel wat pijnpunten meteen aan de kaak kunnen worden gesteld. De controle die wordt uitgevoerd strekt zich overigens uit van de kelder tot aan de zolder. Ook de tuin wordt bovendien gecontroleerd. 

2.) Achterstallig onderhoud wordt meteen duidelijk aangegeven

Een bouwtechnische keuring kan je vooral helpen besparen omdat het je een uitstekend beeld geeft van de kosten waar je mogelijks mee kan worden geconfronteerd na aankoop van het pand. Het gaat hierbij niet alleen om de kosten voor het verhelpen van bepaalde schade. Wat namelijk bovendien ook te denken van de kosten die moeten worden gemaakt voor het oplossen van achterstallig onderhoud? Tijdens een controle van het pand kan het al snel duidelijk worden dat bepaalde onderdelen mogelijks niet altijd correct zijn onderhouden. Ook dit is bijzonder belangrijk. 

3.) Het bouwrapport kan worden gebruikt tijdens de onderhandelingen

Alle bevindingen die de inspecteur doet tijdens het uitvoeren van een bouwtechnische keuring worden opgenomen in het zogenaamde bouwrapport. Dit document is ongelofelijk belangrijk. Veel mensen onderschatten immers welke financiële meerwaarde ze kan vertegenwoordigen tijdens het voeren van de onderhandelingen. Wanneer je een goede indicatie hebt gekregen van alle mogelijke extra kosten kan je deze informatie perfect gebruiken om je lagere bod te staven. De praktijk leert dat verkopers in dit geval ook veel sneller geneigd zijn om mee te gaan in het verhaal. Het mag dan ook duidelijk zijn, voordat je vastgoed gaat kopen is het laten uitvoeren van een bouwtechnische keuring absoluut geen overbodige luxe, integendeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *