Scharnierschroeven zijn de details die jouw huis perfect maken

The roofer worker screwing the metal tile on the roof

De markt speelt altijd in op de vraag. Zo ook de bouwmarkt die allerlei prachtige scharnierschroeven aanbiedt passende bij bladscharnieren. De afgelopen decennia zijn veel mooie jaren dertig woningen en oudere panden gemoderniseerd. Deze modernisering omvatte onder andere het vervangen van oude houten deuren voor modernere deuren. Nu de oude details van deze klassieke panden weer gewaardeerd worden, zijn veel mensen bezig met het terugdraaien van deze moderniseringen. De ramen en deuren worden vaak vervangen door originele uitvoeringen, het liefst ramen en deuren die zelfs uit dezelfde tijd als het pand komen. Maar omdat moderne deuren zogenaamde opdekdeuren zijn, is er meer werk nodig om een traditionele stompe deur te plaatsen.

Hoe vervang je opdekdeuren door stompe deuren?

Je kunt natuurlijk het hele kozijn vervangen, maar vaak is dit niet nodig. Je dient het bestaande kozijn aan te passen. Wat heb je nodig:

 • Koop oude deuren op bijvoorbeeld Marktplaats;
 • Kies bijpassende scharnieren en scharnierschroeven;
 • Koop mooi deurbeslag die bij het pand en bij de deur past;
 • Meet alles goed op en haal de benodigde latten;
 • De basis aan gereedschap zoals boormachine en schroevendraaier;
 • Specialistisch gereedschap zoals invalzaag of cirkelzaag, je kunt deze ook huren.

Stompe deuren bevestigen met scharnierschroeven

Wanneer je de deur op maat gezaagd hebt, is het tijd om deze te bevestigen. Je hebt vaak een aantal latten nodig om het kozijn van de opdekdeur te verlengen aangezien de stompe deur er volledig invalt. Je kunt kiezen om een lat in de groef te plaatsen waar de opdekdeur inviel en hiermee het kozijn versmallen. De andere optie is om het kozijn breder te maken door een tal ertegenaan te timmeren. Kijk wel waar je schroefgaten van je scharnieren uitkomen zodat ze niet tussen lat en kozijn zitten. Schroef ze eventueel iets scheef erin als het echt niet anders kan. Scharnierschroeven zijn goed verzonken, dus je hebt een klein beetje speling hier. Lees verder over hoe de deur te bevestigen. 

Een stompe deur plaatsen

De stompe deur valt volledig in het kozijn. Je houdt hier ongeveer 0,5 cm rondom vrij. De scharnieren laat je verzinken in het kozijn, maar doe dit niet te diep. Anders is de rand die vrij is rondom de deur, de ruimte tussen deur en kozijn, niet overal gelijk. De “zondagsklussers” onder ons zullen dit misschien niet erg vinden, maar een vakman of perfectionist kan zich eraan storen. Nu je de stompe deur uitgemeten hebt en op maat hebt gemaakt en het kozijn hebt aangepast kan je de scharnieren bevestigen. Je doet dit met scharnierschroeven. Deze hebben de volgende eigenschappen:

 • Komen verzonken in het scharnier te liggen;
 • Voorkomen beschadiging van het scharnier;
 • Hebben een punt dit voorkomt dat het hout van het kozijn of de deur gaat splijten.

De scharnieren vastzetten

Je zet de scharnieren vast met scharnierschroeven. Je hebt hiervoor meerdere methodes, je kunt kijken wat jij het prettigste vindt werken. 

 • Meet alles zeer precies uit en monteer beide kanten van het scharnier in het kozijn en deur. Hang de deur erin en kijk of alles goed past.
 • Bevestig het gehele scharnier aan het kozijn en plaats de deur in het kozijn, let op de ruimte aan de onderkant, dus zet hem niet op de grond! Teken nu af waar de scharnieren komen.
 • Bevestig het scharnier aan de deur en plaats de deur in het kozijn, teken het scharnier af op het kozijn.

De deur uiteindelijk vastzetten met de scharnierschroeven

Bij de onderste twee opties zet je het scharnier eerst vast met één of twee scharnierschroeven, zo heb je nog een beetje speling met de andere scharnieren om de deur echt recht te hangen. Zeker in oude huizen kan dit prettig zijn, omdat het kozijn soms niet helemaal recht meer is. Bij alle opties is het aan te raden eerst de bovenste, daarna de onderste en dan eventueel meerdere middelste scharnieren vast te zetten met de schroeven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *