Sedummatten

Snel groen met Sedummatten

Sedum of vetkruid is een lid van de vetplantenfamilie. Het zijn plantjes die water opslaan in hun dikke blaadjes en kunnen zo goed tegen droogte. Ze overleven ook de winter gemakkelijk. U kunt de plantjes in het wild tegenkomen op het hele noordelijk halfrond. In Nederland komen de volgende soorten inheems voor: Hemelsleutel, Muurpeper, Roze vetkruid, Wit vetkruid en Tripmadam. Bloeiende Sedum ziet u vanaf het vroege voorjaar tot in het late najaar. Diverse Sedumsoorten zijn zeer geschikt als bodembedekker. We praten dan over de eerder genoemde Muurpeper of Sedum acre, Roze vetkruid of Sedum spurium, Wit vetkruid of Sedum album en Tripmadam of Sedum reflexum. Daarnaast doen het prima Sedum floriferum, Sedum hispanicum, Sedum kamtschaticum en Sedum sieboldii.

Vormen

U kunt natuurlijk losse plantjes poten of Sedum in potten of in een tussenvorm, plugplanten genoemd. Als de oppervlakte groot is, is het poten natuurlijk veel werk. U zou in dat geval kunnen overwegen om Sedumcassettes te gebruiken. Die zien eruit als bakken van kleine potjes. De cassettes worden geplaatst op een substraat. Onder het substraat zit drainagefolie die overtollig regenwater afvoert. Een andere optie is Sedummatten. Die vertonen veel gelijkenis met grasmatten. Deze matten bevatten een mix van Sedumplantjes, met diverse kleuren en bloeiperiodes. U hoeft ze alleen maar uit te rollen op tuinaarde of substraat, afhankelijk waarvoor u ze gebruikt. De Sedumplantjes schieten wortel en vormen zo in korte tijd een bodembedekking. Sedummatten worden door professionele kwekers geproduceerd. Als basis worden biologisch afbreekbare stoffen gebruikt, met name kokosvezels en natuurlijk foam. Als rollen worden ze aangeleverd.

Waar gebruikt

Sedum kan heel goed in de tuin worden gebruikt, maar is ook zeer populair voor groene daken.

In de tuin

De meeste Sedum-soorten staan graag in de zon, maar er zijn er ook die het goed doen op licht beschaduwde plekken. U kunt er hier en daar stukken grond mee bedekken. Dat geeft niet alleen kleur aan de tuin, maar voorkomt ook de groei van onkruid. Vanwege de zon hebben tuinen op het zuiden de voorkeur voor Sedum.

Op daken

Sedummatten zijn heel populair voor gebruik op daken. Omdat Sedum totaal niet veeleisend is, doet de plant het daar prima. Behalve dat groene daken natuurlijk bijdragen aan de natuur, bespaart u ermee ook op stookkosten en gaat uw dak langer mee.

Laat een reactie achter

Laat een reactie achter

Your email address will not be published.


*