Vloerverwarming houten vloer

Vloerverwarming houten vloer

Het is tegenwoordig zeker mogelijk om een vloerverwarming en houten vloer te plaatsen. Je moet je echter wel houden aan bepaalde voorwaarden. Het hout dat je over de vloerverwarming legt, zal warm worden. De onderzijde zal warmer worden dan de bovenzijde. Zijn er geen maatregelen genomen dan zal er tussen de boven- en onderlaag een verschil in uitzetting zijn als de vloer wordt verwarmd. Daardoor kan de vloer bol gaan staan. Dat moet je dus zeker voorkomen. Daarbij heb je ook nog elektrische vloerverwarming en met warm water. Een elektrische vloerverwarming zal vaak als bijverwarming worden gebruikt.

Vloerverwarming houten vloerHet leggen van een houten vloer

Door het leggen van een houten vloer zal er een rendement verschil optreden. Om dat zo laag mogelijk te houden wordt er bij het uitzoeken van een houten vloer aangeraden een zo’n dun mogelijk houten vloer te gebruiken. Ook is het raadzaam je houten vloer direct te verlijmen. Hierdoor zal de warmte direct door de houten vloer moeten gaan. Wanneer de vloer los wordt gelegd kan ken er warmte tussen het beton en de houten vloer blijven. Daardoor zal er meer gestookt moeten worden en dat wil je voorkomen.

Soort houten vloeren

Houten vloeren gaan over het algemeen lang mee. Ze moeten als ze zijn gelegd niet bol gaan staan, maar er moeten ook geen kieren ontstaan. Kies daarom voor een lamelplank. Een lamelplank is een samengestelde plank die een onder- en toplaag heeft. Hij werkt 70% minder dan een gewone plank. De onderlaag van een lamelplank moet wel goed verlijmd zijn. Dus wanneer je een lamelplank uitkiest, laat je dan goed voorlichten en neem de beste van zijn soort. Neem er een met een multiplex onderlaag. Daardoor voorkom je problemen in de toekomst. Ook de breedte heeft invloed op de werking van de plank. Kies er een met een breedte van 18 cm tot 23 cm.

Vloerverwarming houten vloer

Conclusie als je bij een vloerverwarming een houten vloer wilt gebruiken

Je kunt een houten vloer over vloerverwarming gebruiken. Neem daarvoor een samengestelde plank van maximaal 14 mm dikte, die een multiplex onderlaag heeft met een toplaag van eiken en een breedte van maximaal 23 cm. Verlijm de houten vloer direct op het beton. Gebruik, indien mogelijk, geen vloerkleed op de houten vloer. Dat voorkomt warmteverlies.